Säkerhet i köket

Intresset för kök har aldrig varit större än nu Det gäller dels att inreda köket till en funktionell och samtidigt inbjudande plats för umgänge. Dels tillbringar vi idag allt mer tid med all laga mat och baka, vilket inspireras av bland annat kändiskockar, matlagningsprogram och tekniska framsteg, men även av ett slags längtan att gå tillbaka till våra ursprungliga behov. Köket är en härlig plats att vistas på, och samtidigt inte helt ofarlig. Här finns spisen, med häll och ugn, samt olika typer av knivar, saxar och elektroniska maskiner att hålla reda på, både när det gäller kontakten med vatten och vassa delar.

Matlagning

Den största delen av vår tid i köket utgörs antagligen av matlagning. För det behöver vi utrustning och inte minst bra knivar för olika typer av råvaror. De flesta etablerade kockar nämner just knivarna som en nyckelprodukt för att lyckas, och samtidigt är det här som många olyckor sker, när du exempelvis ska skiva, hacka och tärna grönsaker, frukt eller kött. Speciellt för dig som har barn i familjen, eller kanske ”håller på att lära dig” kan det därför vara bra att utforska även säkrare sätt att hacka, till exempel med alternativa redskap, som smarta automatiska hackare, rivare och annat.

En säkrare miljö

Förutom att skona fingrarna med hjälp av funktionella specialiserade hackningsverktyg finns det en rad andra åtgärder du kan vidta för att förbättra säkerheten i köket. Återigen, om det finns barn hemma är det viktigt att se till att de är skyddade. Till exempel genom att ha ett skydd runt spishällen och ugnslås. Det bör i så fall även finnas lås på de lådor och skåp där föremål som knivar eller matberedare förvaras, och all matlagning ska ske under en vuxens översyn. Utöver det är timer en bra idé, exempelvis för spishäll, kaffekokare och liknande, för att undvika den mänskliga faktorn så långt det går.