Orientens charm

Orientaliska kryddor förknippar vi lite nostalgiskt med ett mytomspunnet förflutet någonstans i öst, möjligen i dagens Mellanöstern och Nordafrika. Området är stort, diffust, med många regionala variationer och traditioner när det gäller matlagning. Men trots det heterogena området är kryddor och kryddning en viktig en viktig beståndsdel i de olika köken. Kryddningen är ofta stark, så som det plägar vara i varma trakter.

Orientaliska kryddor

I vissa regioner, till exempel i dagens Irak, används gärna färdiga kryddblandningar som man har blandat ihop själv, till exempel ”köttkrydda”, ”kycklingkrydda” ,”birjanikrydda” eller sju kryddor. Torkad lime, citronsyra, citron och granatäpplen används också på samma sätt som kryddor.

Camel TagineI det marockanska köket används det inhemska saffranet gärna, men också mynta och oliver. Importerade kryddor som kummin, svartpeppar, ingefära, kanel, koriander, anisfrön och persilja, bara för att nämna några kryddor, används gärna.

Det finns en balans mellan den mångsidiga kryddningstraditionerna och den jordnära och färgstarka inredningsstilarna. Det finns något för alla smaker, både när det gäller gom och öga. Om man råkar gilla sidenskimrande sittpuffar, rikt broderade kuddar, äkta mattor, baldakiner, alabaster och certifierat ädelträ så har man hamnat rätt. Om man gillar den nordafrikanska, blanka, släta kalkputsen tadelak med sin kärva skönhet som klär väggar i kök och våtutrymmen så får man också sitt lystmäte tillgodosett. Om man vill ha något färggrannare som handslaget kakel i slingrande, symmetriska mönster eller mer modern framtoning har man också kommit rätt. Bohemian chick-stilen eller elegant, traditionstyngd asiatisk design? Bara välj vad du kryddar din tillvaro med!