Mexikansk gastronomi, mer än tacos

Fredagsmys med tacos, nachos, salsa och gauchamole – en sanbbassociation till det mexikanska köket. Men naturligtvis är det mexikanska köket bredare och mer variationsrikt än så.

Mexicanska Taquitos

TacosDet mexikanske köket har rötter som når långt, både geografiskt och tillbaka i tiden. Spanien, Frankrike, Asien, Karibien liksom maya och azeker är alla influenser i det mexiakanska köket. Det koloniala arvet märks främst i mestiza-köket med risrätter, importerade kryddor, griskött och vin. Det historiska arvet märks mest när det gäller grödorna majs, som lär vara livets källa enligt gamla skapelsemyter. Kakao är gudarnas gåva till människorna, enligt samma källor.

Mexikansk gastronomi är ett immateriellt kulturarv enligt FN-organet Unesco. Vissa regioner har en autenticitet som är lika urgamla som unika. Majs, bönor och chili är huvudingredienserna, kombinerat med lokalt tillgång på kött, fisk och grönsaker.

Chilin finns i otaliga varianter, från milda söta till ofattbart heta. Men förutom chilin kryddas maten med de inhemska kryddorna mörk choklad, epazote och vanilj. Andra populära kryddor är torkade blad från koriander, mexikansk oregano.

Kryddigt betalningsmedel

Få känner idag till vilken enorm betydelse kakao har haft för den mexikanska kulturen och mayaindianerna. Kakao var en dryck för kungligheter som gärna spetsade till den med både chili och honung. Faktum var att kakao var så dyrbart att det användes som en valuta.

Choklad och kakao användes också ofta för att krydda huvudrätter och inte ens kötträtter fick vara ifred.