Mat och smakupplevelser i Mexiko

Ska du åka utomlands i vår eller sommar? Många som åker utomlands är måna om att testa på den matkulturen som finns i landet. Åker du till Italien testar du säkert på att äta pizza eller pasta, och beger du dig till Japan vill du kanske testa på deras sushi och ramensoppor. Mexiko är i Sverige framför allt känt för tacos, men hur skiljer sig den mexikanska tacosen från den vi äter i Sverige, och vilka fler rätter är landet känt för?

Äta tacos som i Mexiko

Tacos är i särklass den mest berömda och populära rätten från Mexiko. Det är inte särskilt svårt att göra tacos själv hemma, men det gäller att ha rätt ingredienser för att komma så nära en autentisk smakupplevelse som möjligt. Hos Andale hittar du ingredienser till mexikansk mat, så som tortillabröd, salsa och mexikanska såser. Många blandar ihop tacos och tex mex, men vill du äta autentisk mexikansk tacos ska du satsa på ett recept med till exempel mjuka tortillabröd istället för hårda tacoskal.

Testa på ceviche och mole

Att vi svenskar är förtjusta i tacos är ingen hemlighet, men Mexiko är så mycket mer än denna plockrätt. Har du till exempel hört talas om ceviche eller mole? Ceviche är en aptitretare (för det mesta) som består av rå fisk eller skaldjur som har marinerats. Det är alltså en kall rätt. Marinaden består ofta av citrusfrukter av olika slag och som blandas med chili och frukt eller grönsaker. Mole är en slags sås, men inte samma sak som guacamole. En klassisk molesås består ofta av ingredienser så som kakao eller mörk choklad, olika sorters chili, sesamfrön och (höns)buljong – en lite annorlunda kombination för de svenska smaklökarna kan tyckas, men till kyckling ska det vara riktigt gott.