Indiska kryddrätter

Det går inte att föreställa sig det indiska köket utan kryddor. Många familjer har sina egna kryddblandningar där recepten är hemliga och har ärvts i generationer. En typisk indisk kryddblandning är curry som kan bestå av 10-20 olika kryddor. Garam masala, ordagrant översatt ”het kryddblandning”, är en annan favorit.

Att krydda är en hel vetenskap och faktorer som kryddans färg, doft, utseende, struktur, smak, styrka och medicinsk och själslig påverkan tas med i beaktande. Likaså är det viktigt att fundera över i vilken ordning kryddorna tillsätts maträtten liksom hur kryddorna är stötta.

Det indiska köket är heterogent där varje region har sina specialiteter och sina kryddningar, men en gemensam nämnare är att resultatet av kryddningen ofta smakar starkt trots att rätten består av en mix av milda och starkare kryddor. För ovana västerlänningar kan effekten av kryddningen leda till en djupröd ansiktsfärg och behov av en neutraliserande dryck, trots att man har bett om den ”lättkryddade” varianten. I det indiska köket används inte bara olika chili- och pepparblandningar utan kryddor som ingefära, saffran, kanel, koriander, muskot, kardemumma, anis samt tamarind, gurkmeja och dill. Nötter kan också användas som kryddor.

I ett varmt land som Indien har kryddor inte bara en smaksättande och konserverande effekt. Vissa kryddor har också antiseptisk och medicinsk verkan. Inte att förglömma, en afrodisiakisk påverkan.